Veelgestelde vragen
-
Waarom vraagt de assistente waarom ik een afspraak met de huisarts wil maken?
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact. Ze is daartoe opgeleid en doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw eventuele klachten. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
-
Hoe kom ik aan een medische verklaring?
Een medische verklaring is een brief van de arts over een ziekte of een beperking van een patiënt, waarin aangegeven wordt dat de patiënt op basis van die ziekte bepaalde voorzieningen nodig heeft of dingen niet meer kan. Denk hierbij een of iemand recht heeft op een aangepaste woning, of iemand in staat is om te werken en over of een reis terecht geannuleerd is.
Huisartsen mogen deze medische verklaring NIET afgeven over de bij hen ingeschreven patiënten.
Een medische verklaring mag alleen afgegeven worden door een onafhankelijk arts.
Wat wel mag is dat u via MijnGezondheid.net of via de huisarts of specialist een afschrift krijgt van de medische gegevens die u voor de verklaring nodig heeft. U heeft daar recht op. Bedenk wel aan wie u deze gegevens doorgeeft.
-
Moet ik betalen voor een bezoek aan de huisarts?
Voor de reguliere huisartsenzorg hoeft u als patiënt niets te betalen, dit doet de zorgverzekeraar voor u. Ook bent u geen eigen risico kwijt als u naar de huisarts gaat. Wel kan het zijn dat, als een aanvullend onderzoek aangevraagd wordt door uw huisarts, dit van uw eigen risico af gaat. Dit geldt in de meeste gevallen ook voor laboratoriumonderzoek (denk aan verschillende bloedonderzoeken, maar ook aan SOA testen en ontlasting onderzoek) en een event recorder.
Verder is dit ook voor veel medicijnen het geval. Uw huisarts kan helaas niet zien welke medicatie precies vergoed wordt of niet. Dit gaat via uw apotheek.
-
Ik heb een uitnodiging ontvangen voor het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wat nu?
Vanuit het Bevolkingsonderzoek Zuid-West krijgt u een uitnodiging voor het afnemen van een uitstrijkje. Voor het uitstrijkje kunt u een afspraak inplannen bij de assistente op het spreekuur. Echter zijn er sinds kort ook zelfafname setjes, deze kunt u zelf aanvragen bij het bevolkingsonderzoek. Dit kunt u doen via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiD. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.
Heeft u klachten en nog geen uitnodiging ontvangen? Wacht dan niet op de volgende oproep maar maak een afspraak met uw huisarts voor een uitstrijkje op indicatie.
-
Ik heb een klacht en/of tip over de praktijk
Wij doen ons best ons werk zo professioneel uit te voeren en vinden het daarom belangrijk dat onze zorg laagdrempelig is en u altijd het gevoel heeft gehoord te worden. Natuurlijk is het dan wel eens mogelijk dat u dit gevoel niet heeft na contact met onze praktijk. U kunt dan een klacht melden via het onderstaande formulier en wij zullen dan zo snel mogelijk contact opnemen om dit met u te bespreken.
Uiteraard staat het u ook vrij ons een tip te geven voor de praktijk, hier leren wij alleen maar van.